Kako da budete sigurni da vas dete cuje (Izvor: www.evdcweb.org)

ID-100283280

Osigurajte da ste mu dovoljno blizu. Kada pricate svom detetu, morate da budete sigurni da ste mu dovoljno blizu i da vas cuje. U odredjivanju najvece moguce udaljenosti pomoci ce vam Lingov test “sest zvukova” koji treba da uradite sa vasim detetom svakog jutra. Otkrijte na kojoj udaljenosti vase dete prestaje da reaguje na Lingove zvuke*. To je istovremeno udaljenost na kojoj vase dete moze da detektuje da govorite nesto, ali ne i da obavezno moze da odredi razliku medju zvucima koje govorite.

Kada pricate detetu u svakodnevnim situacijama – kod kuce ili napolju, osigurajte da se nalazite blize od najudaljenije tacke na kojoj vase dete detektuje zvuke. Ovo ce osigurati da on moze da cuje (ne obavezno i da razume) sta govorite.

Na primer, ako vase dete moze da detektuje svih sest zvukova Lingovog testa na udaljenosti od tri stope, uvek treba da budete na manjoj udaljenosti od toga kada mu se obracate. i ne zaboravite da ovo vazi ukoliko ste u sobi gde nema dodatnih izvora zvuka. Buka ce otezati vasem detetu da detektuje zvuk – stoga pokusajte da, kada se obracate detetu, iskljucite druge uredjaje u domu kao sto su televizor, radio i slicno, koji se nalaze u istoj sobi.

Izvor: http://www.evdcweb.org

© 2009-2014 Pratibha Srinivasan

*Lingovi zvuci: a, u, i, š, s, m

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod KAKO DA... i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Postavi komentar