Podrška u Srbiji – kontakti, radno vreme i opšti uslovi garancije

Kad smo već kod teme „ide leto” to znači i više kontakta sa vodom (planiranih i ah, pa…neplaniranih), više znojenja, jurcanja a možda i padanja, i tome slično.

Zato, kao dodatak prethodnom postu o kontaktima u inostranstvu, evo i podsećanja na domaće kontakte – u Srbiji, i kratak rezime najbitnijeg.

Dakle, ukoliko vam se čini da nešto ozbiljno nije u redu sa aparatom, i nakon provere svih kontakata, zamene baterija i, eventualno, kabla, najbolje je pozvati ovlašćenog predstavnika direktno.

Linkove za kontakte centrala svih predstavnika kohlearnih implanata u Srbiji možete pronaći i OVDE.

Radno vreme je:

  • AB – predstavnik MM Medical Solutions, nedostaje info, najbolje je kontaktirati ih telefonom
  • Cochlear – predstavnik je Audio BM, iz Novog Sada:
    1. Od 7:30h do 15:30h (proveriti da li su u pitanju samo radnio dani, ili i vikend)
  • MED-EL – predstavnik Studio Pulsar:
    1. Radnim danima od 8h do 16h
    2. Subotom od 10h do 14h

Zaključak koji se nameće je – treba se potruditi da se nezgode dešavaju u radno vreme i nikako nedeljom, jer će u tom slučaju naša deca „odmarati” od zvuka do prvog narednog radnog dana… Ovo je naravno bila ironija i sarkazam, ali suština je tu.

Ukoliko je aparat pod garancijom* (1) spoljna jedinica (zavisno od proizvođača i tipa aparata- do tri godine od operacije i ugradnje) i (2) unutrašnja jedinica (10 godina), dobija se zamenski aparat dok vaš ne bude popravljen ili u nekim slučajevima (opet zavisno od politike proizvođača i stepena oštećenja aparata vašeg deteta), zadržavate zamenski umesto orignalno vašeg.

*šta tačno garancija pokriva – koje delove (procesor, magnet, itd)  i u kojim slučajevima (kvar hardvera, softvera, fizičko oštećenje i/ili gubitak aparata), ponovo zavisi od proizvođača. Pokušala sam da sažmem sve bitne informacije o ovome na jednom mestu, ali sam odustala (posle duže borbe:)) najviše zbog broja opcija koje postoje i želje da data informacija bude prava. Zato je najbolje da pozovete ovlašćenog distributera za kohlearni aparat koji ima vaše dete i dobijete precizne i detaljne odgovore.

U međuvremenu, više informacija o opštim uslovima garancije kod AB-a i Cochlear-a možete naći na engleskom jeziku, a preko linkova navedenih u nastavku teksta:

AB: http://www.advancedbionics.com/com/en/support/warranty_exchangepolicy.html

Cochlear: http://www.cochlear.com/wps/wcm/connect/au/home/support/cochlear-implant-systems/warranty

U slučaju MED-EL-a, standardizovane info o garanciji nisu bile dostupne, te je najbolje pitati ovlašćenog predstavnika.

Evo nekih od preporučenih pitanja, za svaki slučaj, da se bude spreman unapred: Koliko traje garancija aparata: (1) spoljne jedinice i (2) unutrašnje jedinice? Šta tačno pokriva garancija – koje delove i koje tipove oštećenja, kvara ili gubitka? Koja je procedura ukoliko dođe do kvara aparata koji je u (a) garantnom roku i (b) van garancije? Da li se zamenski aparat dobija u oba slučaja (i kada je pod garancijom i kad nije) i da li postoji ikakva nadoknada koju je potrebno platiti za korišćenje zamenskog aparata i da li postoji depozit koji se plaća za zamenski aparat? Koga da kontaktirate ukoliko se nezgoda dogodi pri boravku u inostranstvu?

Što se osiguranja tiče, nisam pronašla da i jedna osiguravajuća kuća u Srbiji pruža mogućnost osiguranja implanata. Bilo bi mi drago da saznam da ipak postoji, ako neko zna molim ga da nam javi, može i mejlom na cyberuvce@yahoo.com.

Takođe, ukoliko imate detaljnije informacije ili iskustvo na ovu temu, bilo bi sjajno da nam pišete i podelite ih.

Lep dan želi vam vaše CyberUvce!

*Komentar (abecednim redom): Hvala  Maji Mladenovic – mami jednog Viktora, i Nataši Radan-Lučić – mami jednog Andreja, na dodatnim informacijama i sugestijama kojima su pomogle pripremu ovog teksta.

 

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod KAKO DA..., PAPIROLOGIJA i označen sa , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s