Korigovanje izgovora u cilju bolje komunikacije (www.evdcweb.org)

Kada počnete da radite sa detetom, najverovatnije ćete morati da sačekate dok ono počne da vokalizuje da biste uspostavili dobre govorne navike. Posle nekog vremena, dete će početi da vam govori određene stvari koje vi možda nećete razumeti. Veoma je važno da prilagodite porast očekivanja od deteta sa vremenom koje prolazi i da, kako ono bude pokazivalo da počinje da razvija govorne navike, svake nedelje od njega očekujete po malo više. Ovo znači da ako je vaše dete počelo da vokalizuje, počnite da očekujete da ta vokalizacija sve više liči na reči; ukoliko vaše dete koristi reči, onda očekujte da kaže fraze koje se sastoje od nekoliko reči; ako koristi kratke rečenice, onda očekujte da one postanu duže.

Kako da to uradite?

Prvo, neophodno je da budete dobar i pažljiv slušalac! Tokom vremena, vi i vaša porodica počećete da razumete verbalne pokušaje svog deteta, ali moguće je da drugi još uvek to neće moći. Čak i ako razumete šta dete pokušava da kaže, važno je da mu pomognete da kaže reči/frazu bolje i razumljivije. Evo nekih tehnika koje pri tome možete koristiti:

  1. Ponovite pravilno reč/frazu/rečenicu i tražite od deteta da pokuša i ono da ponovi. Ako dete kaze “ah ah oo” i vi znate da to znači “Hoću sok” možete da kažete:”Ah, ti hoćeš sok. Možeš li ponovo da mi kažeš – hoću sok!” i dete će imitirati vaš izgovor. Pazite da ne koristite ovaj pristup prečesto, jer ne želite da dete stalno mora da ponavlja ono što kažete.
  1. Ponudite mu izbor govoreći zbunjenim tonom: „Da li si rekao _________ ili si rekao ___________?”. Ovo će naterati dete da ponovi šta je htelo i moguće je da će to narednog puta učiniti na razumljiviji način. Ovo je veoma dobra strategija za korišćenje. Dete će i dalje ponavljati šta je reklo, ali na prirodniji način.
  1. Naglašavajte delove rečenice koje je dete izgovorilo nepravilno, na primer ako dete kaže:”Vidi bas!” vi mozete reći:”Vidim psa, da li je to što si video bas ili pas?”
  1. Za decu od tri godine i stariju, možete naglasiti zvuk za koji znate da mogu da ga proizvedu, ali da ga često izgovaraju nepravilno. Na primer, ako znate da vaše dete može da izgovori glas “t” kao u reči tata ili telefon, ali da često izostavi taj glas kada govori, ili izgovori “p” umesto toga, možete naglasiti pravilan izgovor zvuka i reći nešto kao:”Verujem da želiš da kažeš to sa T, kao kod T(ponovite glas T nekoliko puta) – tata.”

I ne zaboravite, BEZ PRETERANOG ISPRAVLJANJA. Opšte pravilo koje možete koristiti je da date detetu 2-3 šanse da izgovori reč/frazu/rečenicu bolje, i da onda prihvatite njegov izgovor i nastavite konverzaciju. Ukoliko se vaše dete veoma trudi da kaže što više i “govori” dugačkim izrazima – nemojte ništa ispravljati. Prvo mu dopustite da dovrši šta želi da kaže, onda možete da tražite – dajući mu izbore, da vam ponovi delove koje niste razumeli.

Ukoliko vaše dete pokaže frustraciju pri bilo kom pokušaju korekcije izražavanja, pokušajte da koristite plišanu ili bilo koju drugu omiljenu igračku – lika, da kaze to umesto vas. Ovakav pristup ce pomoći detetu da se ne oseća previše u centrupažnje, smanjiće pritisak očekivanja i najverovatnije će pomoći detetu da napravi dodatni napor pri korišćenju pravilnog izgovora.

Izvor: http://www.evdcweb.org

© 2009-2015 Pratibha Srinivasan

 

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod KAKO DA... i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s