Kako podstaći razumevanje povezanosti između reči i dela koristeći govor (www.evdcweb.org)

Pre nego vaše dete počne da zaista razume reči i fraze, ono može da sluša i poveže različite aktivnosti sa različitim šablonima intonacije govora koje koristite kada mu se obraćate. Mnoge igre koje igrate sa detetom zahtevaju od deteta da sluša i pretpostavi šta će da usledi. Čak i bebe mogu da nauče da predviđaju šta sledi i da kada na primer kažete:”Gici, gici, gici.” i pre nego što počnete da ih golicate počnu da se smeju i ciče od radosti, očekujući poznati razvoj događaja.

Zašto je predviđanje događaja važno?

Ovo je veoma važan stadijum u procesu učenja jezika kao i u razvoju sposobnosti razmišljanja deteta. To je sposobnost koju mala deca razvijaju dok uče da razumeju šta je to što čuju/slušaju. Jednom kada dete nauči da očekuje određenu aktivnost koja će uslediti posle izgovorene reči, fraze ili nakon određenog zvuka, ono počinje da obraća pažnju na ono što čuje i zna da treba da očekuje određeni događaj.

Kako razviti ovu sposobnost?

Najbolje bi bilo da radite na sledecem:

i) Izaberite odredjene fraze koje možete izgovoriti sa izraženom intonacijom, a koje su u vezi sa određenom rutinskom aktivnošću. Na primer:”Ijuuuu. Hajde da ti promenimo pelenu” ili “Vreme je za kupanje. Pljus, pljus, pljus!” ili sa malo starijom decom, brojanje unazad od pet pre nego se krene sa sklanjanjem igracaka.

ii) Setite se da ukažete detetu da treba da se fokusira na slušanje uz:”Slušaj!” i pokazivanjem prstom na uho da biste osigurali njegovu punu pažnju i slušanje.

iii) Koristite ove faze konzistentno i pre nego sto zapravo krenete sa akcijom.

iv) Ukoliko vaše dete ne pokaže da razume šta sledi, ponovite šta ste rekli i onda krenite sa akcijom ili dajte detetu da uradi šta treba.

Znaćete da je vaše dete razvilo ovu sposobnost kada počne da reaguje na ono što mu govorite – na primer, moguće je da će krenuti da beži kada čuje:”Hajde da promenimo pelenu.” Ili bi mogao da se uznemiri i krene sa sakrivanjem igračaka kada vas čuje da brojite od pet unazad, jer ne želi da prestane sa igrom. Kao i u svemu, konzistentnim korišćenjem ove strategije pomoćićete vašem detetu da brže razvije ovu sposobnost.

Izvor: http://www.evdcweb.org

© 2009-2014 Pratibha Srinivasan

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod KAKO DA... i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s