Znak za “slušanje” (www.evdcweb.org)

Svi znamo da sva deca umeju da ignorišu odrasle čak i ako ih čuju. Vaše dete će takođe to raditi. Veoma je važno da budete sigurni da, kada vi to želite, ono obraća pažnju na to što govorite.

Jedan način da se to uradi je da koristite verbalne znake – reči, koje ce mu staviti do znanja da treba da sluša. U ranim fazama učenja slušanja, možete vaše dete ovome naučiti tokom struktuiranih lekcija. Odaberite nekoliko određenih ključnih reči ili fraza koje cete stalno koristiti. Reč kao sto je:”Slušaj!” ili fraza:”Čujem to!”, a zatim i ime vašeg deteta – svi mogu predstavljati dobre verbalne znake koje ćete koristiti kada želite da vaše dete obrati pažnju. Kada ih izgovarate, koristite čvrst jasan glas, tako da vaše dete može razumeti i šablon zvuka čak i ako jos uvek ne razume samu reč ili frazu.

Kada započnete struktuiranu lekciju sa svojim detetom, koristite ove reči često i neposredno pre započinjanja aktivnosti. Onda pratite reakcije deteta i sačekajte dok se ne umiri i dok ne vidite da čeka da aktivnost počne. Uvođenje rutine pomaže kada imate kutiju iz koje vadite predmete za aktivnosti. Kada se vaše dete umiri, stavite kutiju na sto, recite:”Slušaj!” još jedanput i onda počnite aktivnost. Polako produžavajte vreme tokom kog vaše dete treba da čeka da odpočnete aktivnost. Kao ilustracija, koliko je to vremena, izbrojte polako u sebi do pet i onda počnite aktivnost. Želecete da vaše dete bude sposobno da sačeka dok izbrojite polako u sebi do 10, pre nego što započnete sa aktivnošću.

Za dete koje tiho i koncentrisano čeka da aktivnost odpočne, kaže se da je zauzelo “pozu za slušanje”. Što je sposobnost deteta veća da zauzme ovu pozu tokom struktuiranih aktivnosti/lekcija, to će dete brže učiti.

Izvor: http://www.evdcweb.org

© 2009-2015 Pratibha Srinivasan

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod KAKO DA... i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s