Prvo podučavajte, zatim testirajte (www.evdcweb.org)

Kada pomažete svom detetu da sluša i govori, veoma je lako upasti u zamku konstantnog testiranja deteta da biste videli da li je sposobno da uspešno obavi dati mu zadatak. Kada prvi put upoznate dete sa nečim novim, moguće je da ono neće moći da je uspešno primeni, a neka deca koja su posebno stidljiva možda neće ni pokušati. To je sve sasvim u redu. Uvek dajte detetu mogućnost da pokuša, i ukoliko ne može da ponovi ili čak ne želi ni da pokuša, pokažite mu šta i kako treba da se uradi. Moraćete da mu pokažete primerom mnogo puta ono sto želite od njega tj. kako želite da nešto uradi i biće potrebno da i samo dete pokuša mnogo puta pre nego što zaista ovlada određenom veštinom samostalno.

Kada vaše dete počne da izvršava zadatak samostalno i ispravno nekoliko puta tokom lekcija, kao i tokom dana – možete da ga testirate prateći pritom koliko puta je uspešno rešio zadatak/odgovorio na izazov.

Primer testiranja je kada zovete dete po imenu često i bez razloga, i ono ne odreaguje, vi prestanete i uzmete da radite nešto drugo. Ista ova aktivnost sa strane podučavanja bi izgledala ovako: pozovete dete po imenu, ako ne odgovara privučete mu paznju na neki drugi način i kažete mu da sluša, onda ga pozovete ponovo. Ovde je veoma bitno da imate pravi razlog zašto ga zovete, inače će se isključiti.

Drugi primer testiranja je kada vežbate identifikovanje objekata. Zatražite od deteta da pokaže određeni predmet, ukoliko to ne uradi vi pređete na sledeći predmet. Ova ista aktivnost, urađena sa ciljem podučavanja bi izgledala ovako: pitate dete da vam pokaze određeni predmet, ukoliko ono u tome ne uspe, onda vi pronađete i pokažete taj predmet umesto njega, ponovite ime predmeta da dete čuje, razgovarate o tom predmetu i onda pređete na sledeći predmet.

Tokom dana, veoma je važno da često razgovarate sa detetom, uz stalno ponavljanje reči, rečenica i fraza, bez da brinete o testiranju znanja deteta.

Izvor: http://www.evdcweb.org

© 2009-2015 Pratibha Srinivasan

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod Uncategorized i označen sa , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s