Baterije za procesor kohlearnog implanta – procedura za dobijanje

Po novom Pravilniku o medicinsko-tehničkim pomagalima, član 63. „Osigurano lice sa ugrađenim kohlearnim implantom, nakon šest nedelja od izvršene operacije, a po isteku dve nedelje od uključenja zaušnog procesora, ima pravo na specijalne baterije za zaušni procesor“.

Specijalne baterije za zaušni procesor mogu biti:

(1) jednokratne, 90 komada na svaka tri meseca (šifra 185) ili

(2) punjive, 2 komada godišnje (šifra 18510). Refundacija punjivih baterija je prvi put eksplicitno obuhvaćena Pravilnikom 2015. godine. Do tada, zbog razlike u šifri refundacija nije bila moguća.

Iako je procedura za dobijanje oba tipa baterija ista, trenutno se sa punom refundacijom uz zahtevanu dokumentaciju mogu nabaviti samo (1) jednokratne.

Kod (2) punjivih baterija – procenjena vrednost navedena u pregledu najviših iznosa naknada za pomagala koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja – RFZO, je 1.000 dinara za dve baterije, što je daleko ispod realne tržišne vrednosti*.  Trenutno je u toku proces pokrenut od strane roditelja da se cena punjivih baterija koju refundira država usaglasi sa realnom cenom na tržištu.*

*prema navodima roditelja dece sa AB implantima, koji mogu da koriste samo punjive baterije, cena jedne punjive baterije za AB procesor iznosi preko 20.000 dinara.

Procedura za dobijanje baterija – šta je potrebno:

  1. korak – od ORL-a (najbolje od lekara gde dete ide na rehabilitaciju):
    1. Uput/recept za dobijanje baterija – popunjen i overen. Primer recepta za jednokratne baterije je OVDE.
    2. Izveštaj o stanju i rehabilitaciji deteta (ne stariji od tri meseca)-overen, izdaje ORL institucije gde se ide na rehabilitaciju (može se dogoditi da ne bude neophodan, ali neki pedijatri traže).

 

  1. korak – Od pedijatra popunjen i overen OPP obrazac. Obrazac važi 90 dana od dana izdavanja od strane pedijatra.

 

  1. korak – doneti u prodavnici opreme za pomagala**
    1. Popunjen i overen OPP obrazac
    2. Otpusna lista iz bolnice, nakonoperacije ugradnje kohlearnog implanta (Potrebno dostaviti samo kada se baterije nabavljaju prvi put. Moguće je da nije obavezno, nama su u Audio Vox-u tražili).

Komentar1: važeća zdravstvena knjižica deteta je preduslov za sva tri koraka.

**Prodavnice gde se mogu podići refundirane baterije (u Beogradu): Audio BM (marka baterija: Reyovac), Sani optik (marka baterija: Phonak), Audio vox (marka baterija: Audio vox).

Ako znate još neka mesta (u celoj Srbiji) gde se mogu nabaviti baterije, napišite u komentarima – hvala unapred. Takođe, kao i uvek komentari i/ili pitanja su dobrodošli.

CyberUvce trenutno priprema tekst na temu baterija za kohlearne implante. Ovim tekstom će biti obuhvaćne osnovne info o specifičnostima baterija koje je najpoželjnije koristiti za procesore kohlearnih implanata.

Komentar2 (abecedno:): Hvala Jeleni Jevtic – mami jedne Lene i Maji Mladenovic – mami jednog Viktora, na dodatnim informacijama i sugestijama kojima su pomogle pripremu ovog teksta.

Izvori:

http://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_medicinsko-tehnickim_pomagalima_koja_se_obezbedjuju_iz_sredstava_obaveznog_zdravstvenog_osiguranja.html

http://www.rfzo.rs/download/pravilnici/ugovaranje/Prilog8-ugovaranje2015.pdf

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod PAPIROLOGIJA i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Baterije za procesor kohlearnog implanta – procedura za dobijanje

  1. Povratni ping: Uput za jednokratne baterije-1. korak | CyberUvce

  2. Povratni ping: Najčešća pitanja i odgovori o baterijama za kohlearne implante – tip: jednokratne, cik-vazduh | CyberUvce

Postavi komentar