Lepe priče – Dobrodošli u Holandiju

Dirljiva priča roditelja deteta sa posebnim potrebama koja na jednostavan i slikovit način opisuje osećanje roditelja

„Dobrodošli u Holandiju

(od Emili Pearl Kingsley)

Često me pitaju da opišem iskustvo podizanja deteta sa invaliditetom da pokušam da pomognem ljudima koji nisu imali to jedinstveno iskustvo da ga bolje razumeju, da shvate kakav je to osećaj.

To je ovako: Kada čekate bebu , to je kao kada planirate sjajano putovanje u Italiju. Kupujete gomilu vodiča i pravite divne planove … Koloseum, Mikelandjelov Dejvid, venecijanske gondole. Možda ćete čak i naučiti neke korisne fraze na italijanskom. Sve je to vrlo uzbudljivo.

Nakon nekoliko meseci željnog iščekivanja, taj dan je konačno tu. Spakujete se i krenete. Nekoliko sati kasnije, avion sleće. Stjuardesa vam prilazi i kaže: „Dobro došli u Holandiju.“

„Holandija ?!“, kažete. „Kako to mislite u Holandiju? Ja sam putovala za Italiju! Trebalo bi da sam u Italiji. Celog života sam sanjala da odem u Italiju!“

Stjuardesa odgovara: „Došlo je do promene u planu leta. Sleteli smo u Holandiju i ovde morate ostati.“

Važno je znati da vas nisu odveli na užasno, odvratno, prljavo mesto puno pošasti, gladi i bolesti. To je samo drugačije mesto. Dakle, morate otići i kupiti nove vodiče. Morate naučiti sasvim novi jezik. Srešćete potpuno novu grupu ljudi koju inače nikada ne biste sreli. To je samo drugačije mesto. Ima sporiji tempo od Italije, manje je atraktivno od Italije, ali nakon što ste tamo neko vreme i nakon što ste uspeli da ponovo udahnete i osvrnete se oko sebe, primetićete da Holandija ima vetrenjače, Holandija ima lale, Holandija čak ima Rembranta. Istovremeno, svi koje poznajete su zauzeti odlascima i dolascima iz Italije i svi se hvale koliko su se divno tamo proveli. I do kraja života ćete govoriti: „Da, tamo je i ja trebalo da odem. To je ono što sam planirala.“

To je bol koji nikada, nikada, nikada neće nestati, jer gubitak tog sna je veoma značajan gubitak. Ali ako provedete život žaleći zbog činjenice da niste stigli u Italiju, možda se nikada nećete osloboditi i uživati u veoma posebnim, veoma lepim stvarima kojih ima u Holandiji.“

Izvor: http://adsg.siik.com/linda/holland.htm

 

*Emili Perl Kingsli je 1970. kao pisac, pristupila timu Ulice Sezam i od tada piše za emisiju.

Njen sin, Džejson Kingsli, rođen je sa Daunovim sindromom 1974. Njeno iskustvo sa Džejsonom ju je inspirisalo da osobe sa invaliditetom budu glumci u Ulici Sezam, uključujući i glumicu koja koristi invalidska kolica, Tarah Schaeffer, pa čak i samog Jasona. Džejsonova priča je bila glavna tema specijalno snimljene dokumentarne emisije NBC TV 1977. Koja je trajala sat i po vremena i zvala se „Ovo je moj sin”. U saradnji sa koautorom Mitchell Levitz, Džejson je napisao knjigu „Uključite i nas: Odrastanje sa Daunovim sindromom“.

Emili Kingsli je priču „Dobrodošli u Holandiji,“ napisala 1987. Godine. Tekst, u kom se iskustvo spoznaje roditelja da njegovo dete ima invaliditet poredi sa putovanjem u Italiju koje biva preusmereno u Holandiju,  je preveden i objavljen na mnogo jezika.

Iste godine je za televiziju napisala scenario za film pod nazivom „Deca kao mi“ premijerno prikazan na CBS-TV. Film, o sredovečnom paru koji ima sina sa Daunovim sindromom, osvojio je brojne nagrade.

Emili Kingsli autor je brojnih knjiga za decu i dva Sesame Street home video izdanja (Elmo Learns to Share i Elmo Sais Boo!). Ona je za svoj rad višestruko nagrađivana, a piše i za druge kompanije. Nedavno je učestvovala na  izradi dva Disney interaktivna CD-ROM-a.

Izvor: http://en.vikipedia.org/viki/Emili_Kingslei

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod Lepe priče i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s