Stvaranje potrebe za komuniciranjem (Izvor: www.evdcweb.org)

 

Image courtesy of Jomphong at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Jomphong at FreeDigitalPhotos.net

Mozda mislite:”Moje dete jos uvek ne govori, ali znam da me razume!”

Kao prvo, bitno je imati na umu da deca razumeju govor mnogo pre nego sto pocnu da ga koriste. Bebama je potrebno skoro godinu dana da izgovore prvu smislenu rec. Zato je vasem detetu potrebno mnogo slusanja i ono treba da cuje iste stvari iznova i iznova.

Osim vremena koje je posveceno slusanju, najvazniji deo ucenja govornog jezika je kreiranje potrebe kod vaseg deteta da progovori. Kada predpostavljate da je vase dete gladno, stavljate ga za sto sa hranom i hranite ga, drzeci sve igracke na dohvat ruke da bi vase dete moglo da se sa njima igra kad god zeli, i pricate mu bez da mu dajete mogucnost da vam verbalno odgovori – moguce je da vase dete nece biti dovoljno motivisano da zatrazi ono sto zeli, jer vec dobija sve sto treba i bez da to zatrazi.

Nije pogresno ovako raditi, ali je neophodno da ovakav pristup bude u balansu sa potrebom vaseg deteta za njegovom nezavisnoscu i sa mogucnoscu da sa vama komunicira.

Kreiranje potrebe za koriscenjem govora kod vaseg deteta je jedna od najbitnijih stvari koje mozete uraditi da mu pomognete da razvije govorni jezik. Vase dete treba da shvati da:

  1. moze da iskoristi svoj glas da bi dobio to sto hoce
  2. moze da iskor isti svoj glas da dozove mamu ili drugog odraslog
  3. kada koristi svoj glas dobija ono sto zeli veoma brzo i da odrasli odgovaraju na njegov poziv odmah.

Kako bude ovo razumeo, pocece da koristi govor svakodnevno i na prirodan nacin – cak iako vi ne razumete nista od onoga sto vam dete govori. Evo nekoliko nacina kako kod kuce mozete da stvorite motivisucu atmosferu za razvoj govora:

  1. Momentalno odreagujte kada cujete dete da nesto kaze dok se igra tako sto cete pokazati na uho i reci:”Cujem te!” i nastavak koji se odnosi na ono sto dete u tom trenutku radi. Na primer, vase dete je u blizini lopte i cujete ga da nesto govori. Treba da pokazete na uho i kazete:”Cujem te! Ti zelis loptu. Evo lopte! Hajde da se dobacujemo loptom!”. Dete ce uskoro shvatiti da kada govori ono privlaci vasu paznju veoma brzo, kao i da brzo dobija ono sto zeli i ono ce poceti da govori vise (umesto da koristi gestove ili slucajne zvuke).
  2. Stvorite situaciju gde dete mora da vam nesto trazi, na primer drzite predmete u zatvorenim kutijama koje ono ne moze da otvori ili drzite omiljene igracne na polici gde dete moze da ih vidi ali ne i da ih dohvati.
  3. Sacekajte da vam dete nesto zatrazi cak i kada znate sta hoce. Ponekad mozete da mu pomognete govoreci mu:”Reci mi sta zelis/ti treba”. U nekim slucajevima, narocito sa decom koja su neodlucna pri koriscenju govora, vazno je skrenuti paznju sa deteta na nesto drugo sve dok vam se dete ne obrati. Tako mozete da kazete:”Ne cujem te. Reci mi sta zelis.” i onda se okrenete od deteta da uradite nesto drugo u istoj prostoriji. Kada cujete da je dete nesto reklo, okrenite se odmah ka njemu licem i recite:”Cula sam te. Hoces da popijes malo mleka. Evo mleka.”
  4. Od samog pocetka, bolje je detetu ponuditi izbor umesto postavljanja zatvorenog pitanja na koji su moguci odgovori da ili ne. Na primer, pitajte ga:” Da li zelis mleko ili sok?” umesto samo:”Da li hoces mleko?”. Ovo ga tera da kaze mleko ili sok pre nego da pokrece glavu za da ili ne, pokazuje ili poseze za picem.

Ne osecajte se obeshrabreno! Najbolji nacin da zapocnete sa primenom ove tehnike jeste da razmislite tokom kojih aktivnosti tri puta tokom dana mozete da koristite ove tehnike. Polako, pokusajte da uvodite ove tehnike tokom svih uobicajenih dnevnih aktivnosti koje se ponavljaju, i vrlo uskoro koristicete ih tokom celog dana. Obavezno podelite ovo sa ostalim rodjacima I/ili onima koji brinu o detetu tokom dana da bi se i oni ponasali na isti nacin.

Izvor: http://www.evdcweb.org

© 2009-2014 Pratibha Srinivasan

O JPIlin

Roditeljka jednog CyberUvceta.
Ovaj unos je objavljen pod KAKO DA... i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s